-tags

Page content

article content

9 Tips om jouw brein gezond te krijgen en te houden.

Jouw brein is een super kwetsbaar orgaan.

Jouw brein meest beschermde orgaan in je lichaam. Denk aan de schedel die erom heen zit. Ook worden je hersenen beschermd door de bloed-hersenbarrière (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloed-hersenbarrière) Dit is voor bescherming van allerlei stoffen in ons bloed, die onze hersenen zouden kunnen beschadigen.

Het is zeer belangrijk om jouw brein gezond te houden. Het is je eigen verantwoording om het goed te voeden. Ook bij een aantal reuma vormen blijkt dat er afwijkingen in de hersenen zijn dus zorg ook daarom voor een gezond brein.

Daarom 9 tips om jouw brein gezond te houden.

1)      OMEGA 3: Zorg dat je voldoende essentiële vetzuren binnen krijgt.  Vooral omega 3 vetzuren. De DHA zorgt voor een sneller herstel en een optimaal, cognitief functioneren van je hersenen. Neem daarom dagelijks omega 3 vetzuren. Bijvoorbeeld door Walnoten te eten. Walnoten lijken niet voor niets op hersenen. Of neem een heel goed supplement. Leefff kan je daarin adviseren.

2)      SLAAP: Zorg dat je voldoende slaapt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan over slaap en een gezond functioneren van de hersenen.  Uit alle onderzoeken kwam naar voren dat te weinig slaap gelijk staat aan slechter functioneren van je hersenen. Je kunt dingen dan slechter onthouden, minder goed leren, slechter concentreren en je humeur wordt slechter. Dus je kunt jouw hersenen helpen, door te zorgen dan dat je genoeg slaapt.  Dus 7 à 8 uur per nacht. Heb jij moeite om voldoende te slapen? Lees dan mijn E-boek.

3)      KRUIDEN: Kruiden hebben zich al eeuwen bewezen en ze hebben veel impact op het functioneren van je hersenen en zenuwgeleiding. Ze kunnen ervoor zorgen dat de zuurstof voorziening beter wordt. Dat er minder kans is op ontstekingen. Belangrijke kruiden hiervoor zijn: Kurkuma, oregano, gember, knoflook en rozemarijn.

4)     SUIKER: Net zoals suiker kan leiden tot insuline resistentie in het lichaam, kan het ook leiden tot insuline resistentie in de hersenen. Door suiker vinden er gemakkelijker ontstekingen plaats in de hersenen en gaan ze minder goed functioneren. Dus je hersenen varen er wel bij door minder suiker tot je te nemen. LeefffSamen helpt je om van je suikerverslaving af te helpen.

5)      LEREN: Leren is een oefening voor je hersenen. Door te leren blijven je hersenen fit zoals je lichaam fit blijft door te sporten. Je hersenen hebben honger naar meer kennis. Hoe meer kennis je vergaart des te sterker je hersenen worden.

6)      GEFILTERD WATER: In ons drinkwater blijft van alles achter wat niet goed is voor onze hersenen. Bijvoorbeeld Fluoride. Uit een Harvard-onderzoek bleek dat kinderen die geen fluoride via het drinkwater binnen kregen een hoger IQ hadden dan kinderen die wel fluoride in hun drinkwater hadden. En wat denk je van restanten van drugs en medicijnen die in het drinkwater achter blijven?

7)      ZUURSTOF: Zuurstof hersteld de hersencellen. Het maakt de hersenen wakker. Het verjongd de hersenen en maakt ze sterker. Door intensief te bewegen pompt je hart meer zuurstof naar je hersenen. Weet je wat het mooie is van Zuurstof? Het is gratis!

8)      RUST: Geef je hersenen ook af en toe rust. 10 tot 15 minuten per dag verbetert je algemene hersenfunctie. Rust maakt je hersenen sterker. Dus ontspan op tijd!

9)      BANANEN: Ja, bananen maken je slimmer en helpen je bij het leren, doordat je alerter wordt. Eet een banaan voor een examen en je profiteert ervan, omdat er veel kalium en choline  in zit.

Al deze tips zijn belangrijk voor een gezond brein. Misschien vind je het lastig om ze allemaal toe te passen. Ik zelf vind voldoende rust nemen erg moeilijk. Begin dan in ieder geval met te zorgen dat je voldoende slaapt en dat je voldoende omega 3 vetzuren binnen krijgt. Daarna kun je iedere keer weer een andere tip gaan toepassen zodat je een super gezond brein krijgt.

Laat me weten hoe jij de tips toepast en ook als je nog een goede tip hebt voor een gezond brein.

Comment Section

18 reacties op “9 Tips om jouw brein gezond te krijgen en te houden.


Door Anneke op 29 maart 2017

Helder artikel. Waardevolle tips én ook niet zo moeilijk op te volgen. Geen ingewikkelde dingen, gewoon aandacht voor jezelf en je hersenen. Bedankt voor de tips!


Door Mieke op 29 maart 2017

Graag gedaan Anneke. Werken aan je gezondheid is meestal makkelijker dan men denkt


Door Sjira Porcelijn op 30 maart 2017

Ik ben dol op bananen. Wat volgens mij ook helpt, is je hersenen regelmatig trainen door nieuwe dingen te doen. Dat kan natuurlijk van alles zijn.


Door Nicole op 27 december 2017

Fijn artikel en goede reminder van de bananen. Dit wist ik wel, maar toch handig om weer eens te lezen. Laatste tijd weinig bananen gegeten. Dankjewel voor het delen.


Door Mieke op 27 december 2017

Graag gedaan! Je zult er profijt van hebben.
Door Silvia op 18 februari 2020

Een groot aantal van je tips pas ik toe. Al een aantal jaren studeer ik Spaans, maar merk wel duidelijk verschil met het leertempo van vroeger. Dat hersenen voeding nodig hebben, merk ik ook. Na de les heb ik altijd honger!


Door Mieke op 18 februari 2020

En blijf ze goed voeden dan gaan ze langer mee 🙂


Door Isabelle op 18 februari 2020

O wat een helder artikel. En zo te lezen ben ik behoorlijk goed bezig.
Met mijn kruiden en theetjes, maar ook met de rest van mijn dagelijks leven.


Door Mieke op 18 februari 2020

Ga zo door! Daar heb je je hele leven profijt van!


Door Katleen op 19 februari 2020

Bij tip 2 ga ik wel eens de mist in.


Door Mieke op 19 februari 2020

En dat is toch wel een heel belangrijk punt, Kathleen. Misschien heb je wat aan mijn E-boek.


Door Isabelle op 20 februari 2020

Dat van de kruiden wist ik! Alleen punt 2 daar gaat het wat vaker de mist in… Dus gaan we aan werken.


Door Mieke op 20 februari 2020

Dan kan mijn e-boek jou daar misschien bij helpen


Door Eva op 25 februari 2020

Leuk om te lezen. Sommige ook helemaal nieuw voor mij.


Door Deborah op 25 februari 2020

Wat een handige tips weer. Een aantal wist ik al wel. Zoals blijven leren en je hersens aan het werk zetten. Of het sporten en de rust nemen. Maar dat bananen een bepaalde invloed hebben, dat wist ik niet.


Door Mieke op 26 februari 2020

Dus nu weet je dat je rustig af en toe een banaan kunt eten.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mieke
Ik ben Hormoonfactor trainer en lifestyle coach. Ik ben nog bezig met een opleiding orthomoleculaire therapie. Ik vind het heerlijk om mensen te helpen om zich gezonder en fitter te voelen.
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);