-tags

Page content

Hoe voorkom ik een tekenbeet/ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme

Steeds meer mensen worden ziek van een tekenbeet.  De ziekte van Lyme!

Deze ziekte kun je beter voorkomen. Het is namelijk een zeer sluipende ziekte die zeer lastig te behandelen is. Ook is deze ziekte zeer lastig te diagnosticeren waardoor hij vaak laat wordt ontdekt. Lees ook: Heb ik de ziekte van Lyme?

Hoe loop je een tekenbeet op?

Teken vind je vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij struiken en bomen. Teken zitten niet alleen is bossen, maar kunnen ook gewoon bij jou in de tuin zitten. Ze gaan vooral zitten op plekken waar ze gemakkelijk over kunnen stappen op een gastheer. Als ze eenmaal een gastheer hebben gevonden dan zoekt de teek een idealen plek op om zicht te voeden met bloed. De larven houden van je oren en je neus. De nimfen houden ook van oren maar ook van je hals. Volwassen teken kunnen zich overal op je lichaam bevinden maar de hals, liezen, bilspleet, knieholten en de randen van je ondergoed zijn favoriet.

teek

Tips om de kans op een tekenbeet te verkleinen.

  • Blijf op de paden en vermijd dichte begroeiing en stuikgewas
  • Loop ook niet door hoog gras
  • Draag dichte schoenen met sokken, lange broek (het liefs in de sokken stoppen) en lange mouwen. Wel vervelend als het heel warm is
  • Draag kleding met een lichte kleur. Je ziet de teek dan eerder en kunt hem al verwijderen nog voor hij op je huid komt
  • Spuit je kleding in met een insectenwerend middel. Dit stoot ook teken af dus is de kans kleiner dat ze overstappen op jou
  • Controleer altijd na je bezoek in de natuur je hele lichaam op teken en vooral de favoriete plekken
  • Let op je huisdier kan ook teken bij zich dragen en ook die kunnen naar jou overlopen
  • Verwijder de teek zo snel mogelijk op de juiste manier (Hoe verwijder ik een teek)

 

En weet je, iemand met een sterk immuunsysteem minder kans heeft om de ziekte van Lyme op te lopen van een besmette teek. Dus versterk je immuunsysteem! Leefff kan je hier uiteraard bij helpen.

Comment Section

2 reacties op “Hoe voorkom ik een tekenbeet/ziekte van Lyme


Door Silvia op 24 juni 2019

Komt een teek tegenwoordig meer voor in de natuur dan vroeger? Als kind speelden we altijd in struiken en hoog gras achter ons huis, bouwden hutten in bomen enz. Niemand maakte zich zorgen. Of… wist men het gewoon niet?


Door Mieke op 24 juni 2019

Of er daadwerkelijk nu meer teken zijn als vroeger is niet duidelijk. Het werd vroeger niet herkent en de bekende kring werd als iets onschuldigs gezien. Pas sinds 1994 doet RIVM onderzoek bij huisartsen hiernaar.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

background: rgba(255, 255, 255, 0.73);