Page content

Friet zo gezond mogelijk eten!

article content

Friet zo gezond mogelijk eten!

Je bent gezonder gaan eten, maar af en toe heb je toch zin een frietje.

Eerst zal ik je vertellen waarom friet niet gezond is.

Friet wordt gemaakt van aardappel en aardappels hebben een hoge Glycemische index namelijk 95.  Glucose heeft een GI van 100. Dus dat zegt genoeg.  Dit betekent dat je bloedsuiker spiegel snel zal stijgen en je lichaam dus extra insuline moet aanmaken om de bloedsuiker spiegel weer te doen dalen.  Als je lichaam dit vaak moet doen kan er insuline resistentie ontstaan met diabetes 2 als gevolg.

En dan hebben we nog het probleem dat er bij bakken of frituren meer acrylamide ontstaat wat kankerverwekkend is.

Friet wordt ook vaak gebakken in zonnebloemolie. Het probleem hiervan is dat zonnebloemolie bij verhitting gaat oxideren. Dit betekent dat de moleculaire structuur veranderd en er giftige bestanddelen ontstaan, je lichaam herkent het niet meer. De gevolgen hiervan zijn;

-kanker bevorderend

-snellere veroudering van je lichaam

-schade aan huid en bindweefsel

En dan nu hoe eet je dan friet zo gezond mogelijk.

Gebruik sowieso biologische aardappels.

Als je de aardappels geschild en gesneden hebt leg je ze in heet water met zout en azijn. Dit verminderd de acrylamide met 60%.

Bak de friet in kokosolie (extra vierge is het beste) deze oxideert niet zo snel als zonnebloemolie. Deze olie kan namelijk veel heter worden als andere oliën voordat de olie oxideert.

Bak de friet op 160-175 graden en niet te bruin zodat je de glycatie zoveel mogelijk beperkt. En het lekkerste worden ze als je ze in 3 keer bakt.

Eet nooit alleen friet. Maak er een lekkere salade bij zo zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Pak eens in plaats van sausjes, kruiden voor over je friet. Erg lekker!

Wil te toch een sausje maak dan zelf mayonaise. http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/10/mayonaise-zonder-zonnebloemolie.html

Natuurlijk is het verstandig om maar heel af en toe friet te eten en als je het doet doe het dan wel zo gezond mogelijk.

Eet smakelijk!

Comment Section

0 reacties op “Friet zo gezond mogelijk eten!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mieke
Ik ben Hormoonfactor trainer en lifestyle coach. Ik ben nog bezig met een opleiding orthomoleculaire therapie. Ik vind het heerlijk om mensen te helpen om zich gezonder en fitter te voelen.