-tags

Page content

article content

Jodium is belangrijk voor een goede gezondheid

Jodium is belangrijk voor een goede gezondheid

Jodium is een mineraal dat van belang is bij de vorming van de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn verantwoordelijk  voor het op peil houden van de stofwisseling en daarmee dus ook je lichaamstemperatuur. Bij een tekort kan de schildklier gaan vertragen met als gevolg vermoeidheid, daling in de stofwisseling, gewichtstoename, verzwakking van de lichamelijke en geestelijke krachten, haaruitval en een vertraagde hartslag. Ook leidt een jodium te kort tot een vertraagde groei en ontwikkeling. Het is dus tijdens de zwangerschap belangrijk om het jodiumgehalte te controleren.

Een teveel aan jodium is giftig en kan de schildklier over stimuleren waardoor er slapeloosheid, nervositeit en gewichtsverlies kan optreden.

Maar bij een kernramp helpt een zeer hoge eenmalige dosis jodium om opname van radioactief jodium door de schildklier te blokkeren. Daarom hebben alle inwoners van Nederland onder de 40 jaar en zwangere vrouwen die binnen een straal van 20 km van een nucleaire installatie wonen jodiumtabletten toegestuurd gekregen.

Hoeveel jodium heb je nodig?

Kinderen hebben 100 microgram nodig, volwassenen 150 microgram en zwangere en zogende vrouwen 200 microgram. Ons lichaam kan jodium recyclen maar met de urine verliezen we elke dag een beetje dus we moeten dit aanvullen met onze voeding.

Om te voorkomen dat er een jodium te kort ontstaat bij de bevolking wordt er aan bakkerszout jodium toegevoegd. Ook heb je daarom het zogenaamde Jozo zout. Dit is dus zout waaraan jodium is toegevoegd.

Steeds meer mensen eten geen of nauwelijks nog brood en eten zoutarm.

Hoe kom je dan aan voldoende jodium!

Jodium komt van nature in verschillende producten voor. Vooral in kelp, zeewier en andere zeegroenten, vis (vooral de witte vissoorten), schaaldieren en eieren. Ook in sommige zuivelproducten komt een beetje jodium voor. En in aardappelen, appels cranberry’s, bananen en bonen. Maar deze hoeveelheid is zeer laag en het hangt van de bodem waar ze groeien of daar voldoende jodium in zit.

Ook in een goede multi vitamine zit jodium in. Sommige zelfs 150 microgram. Dus eet jij geen van bovenstaande producten dan is dat ook een oplossing.

In (Keltisch)zeezout zit nauwelijks tot geen jodium, dit wordt wel vaak gedacht. Maar het bevat wel diverse andere mineralen.

 

Er zijn dus diverse manieren om toch voldoende jodium binnen te krijgen ook als je geen brood eet.

 

 

 

Comment Section

6 reacties op “Jodium is belangrijk voor een goede gezondheid


Door Anneke op 28 juni 2018

Goed om er op te wijzen dat door minder brood en / of zout te eten er een jodium tekort kan ontstaan.
Mijn oma is in 1938 overleden door schildklier problemen.


Door Mieke op 28 juni 2018

Dan kwam voor jouw oma de regeling om jodium toe te voegen aan bakkerszout helaas te laat. In 1942 door de overheid de beslissing genomen dat er voortaan jodium in bakkerszout moet zitten om het jodium tekort onder de bevolking terug te dringen.


Door Yolanda op 29 juni 2018

Had geen idee dat er bewust jodium toegevoegd werd aan brood. Dan heb ik geen tekort want ik ben dol op brood 🙂


Door Mieke op 30 juni 2018

Dan is de kans op een tekort inderdaad klein. Maar veel mensen zijn dol op brood omdat het eigenlijk verslavend werkt door de exorfines die in brood zitten. Deze lijken op endorfines die ook wel de feelgood hormones worden genoemd.


Door Silvia op 13 september 2019

Interessant om te lezen en onwillekeurig ga ik meteen controleren of wij voldoende binnenkrijgen. Mag ik samenvatten als je dagelijks uit alle delen van de “ouderwetse schijf van 5” je voeding kiest het wel okay is?


Door Mieke op 16 september 2019

Hoi Silvia, als je volgens de schijf van 5 eet krijg je inderdaad voldoende jodium binnen omdat je dan brood eet waar bakkerszout in zit en dit zout bevat jodium. Maar als je via de schijf van 5 eet krijg je over het algemeen gezien niet voldoende vitamine en mineralen binnen. Ik ga hier binnenkort een blog over schrijven.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mieke
Ik ben Hormoonfactor trainer en lifestyle coach. Ik ben nog bezig met een opleiding orthomoleculaire therapie. Ik vind het heerlijk om mensen te helpen om zich gezonder en fitter te voelen.
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);