-tagsSchade aan jouw lichaam door oxidatieve stress
arrow_drop_up arrow_drop_down
Schade aan jouw lichaam door oxidatieve stress
7 november 2019 

Schade aan jouw lichaam door oxidatieve stress

Ook jou lichaam loopt schade op!

Weet je dat puur door te leven jouw lichaam schade op loopt. Nu denk je misschien, HELP dat wil ik helemaal niet. Is daar niets aan te doen?Ik kan je zeggen je kunt deze schade niet voorkomen maar wel beperken.  Je wilt vast weten hoe. Dat zal ik je straks uitleggen maar ik zal je eerst vertellen hoe je deze schade oploopt.

Hoe loop je die schade op

Oxidatieve stress kun je op verschillende manieren op lopen. Sommige manieren kun je zelf verminderen of zelfs helemaal elimineren. Zoals oxidatieve stress die ontstaat door roken, drugs gebruik, overmatig alcohol gebruik, medicijnen, te lange blootstelling aan de zon, te intensief sporten, verkeerde voeding en obesitas. Misschien lukt dat je niet zonder hulp, maar dan staat Leefff voor je klaar.  Maar oxidatieve stress kan ook ontstaan door hypoglykemie, ontstekingen, milieuvervuiling en depressie. En zelfs door gewoon te ademen!

Vrije Radicalen

Je krijgt daardoor te veel vrije radicalen in je lichaam. Dit zijn geladen of ongeladen moleculen die instabiel zijn doordat ze een elektron missen. Een normale hoeveelheid radicalen is geen probleem. Sterker nog ze vallen virussen aan. Over het algemeen is ons lichaam zo ingesteld dat het zelfs een teveel aan vrije radicale de baas kan.  Maar helaas is de levensstijl (link) van de meeste mensen zodanig dat ons eigen lichaam de hoeveelheid vrij radicalen niet meer aan kan.  En een teveel van deze vrije radicalen veroorzaken oxidatieve stress.

vrije radicalen

Oxidatieve stress

Maar hoe wordt het lichaam dan geschaad door die oxidatieve stress zul je denken? Nou door oxidatieve stress vindt er afbraak van lipiden af waardoor de cellen meer energie gaan verbruiken om het celmembraan te stabiliseren. Een instabiele cel heeft een slechte celstofwisseling met andere woorden de juiste stoffen kunnen niet goed in de cel en uit de cel. Het gevolg hiervan is dat organen niet goed kunnen functioneren en dat er gemakkelijker ontstekingen ontstaan.

Ook beschadigd oxidatieve stress het DNA. Dit kan oplopen tot wel 1 miljoen beschadigingen per cel per dag. Veel van deze beschadigingen kun schade geven aan de structuur van het DNA-molecuul. Hierdoor wordt een gen anders/verkeerd gelezen. Sommige beschadigingen kun ook leiden tot gevaarlijke mutaties. Maar gelukkig beschikt het lichaam over DNA-herstelmechanisme die zoveel mogelijk schade proberen te repareren. Vele ziekten (ook kanker) maar ook veroudering zijn een gevolg van oxidatieve stress. We staan namelijk aan zoveel oxidatieve stress bloot dat ons lichaam het niet meer aan kan. Maar gelukkig kunnen wij zelf ons lichaam een handje helpen.

Antioxidanten

Je kunt zelf zorgen om de oxidatieve stress zoveel mogelijk te verlagen. Maar ook het eten van extra antioxidanten, deze kunnen namelijk de schadelijke vrije radicalen neutraliseren.  Antioxidanten in voeding zijn bijvoorbeeld Vitamine C en E en resveratrol. Deze worden daarom ook vaak in voedingsproducten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken, want ook voeding is onderhevig aan oxidatie.

Maar bij velen is de oxidatieve stress zo hoog dat je dit niet meer met voeding kunt verminderen je hebt dan een goed supplement nodig. Hier zijn al diverse onderzoeken naar gedaan. Ook bij kanker.

Leefff kan je helpen om je oxidatieve stress te verlagen en bij de keuze van een goed supplement. Bestel meteen de NRF 2 synergizer of Maak  een afspraak! 

 

 

 

Bron: Wikipedia, opl OET bij SOHF

 

Over de schrijver
Ik ben Hormoonfactor trainer en lifestyle coach. Ik ben nog bezig met een opleiding orthomoleculaire therapie. Ik vind het heerlijk om mensen te helpen om zich gezonder en fitter te voelen.
Silvia
Door

Silvia

op 9 November 2019

Steeds weer interessant om hierover te lezen en goed om er aandacht aan te besteden. Preventieve maatregelen en de oorzaak bespreken zijn altijd beter dan slechts de gevolgen aan te pakken. Veel succes!

Mieke
Door

Mieke

op 9 November 2019

Inderdaad voorkomen is beter dan genezen! :)

Ad. William
Door

Ad. William

op 11 November 2019

As we Prevent ourselves,so does GOD makes wondeful events in our Life.We need to know that our health is very important and we need to take good care of it,Thanks to Mieke for her wonderful BLOG.

Mieke
Door

Mieke

op 11 November 2019

Indeed that's very inmpotant!

Isabelle
Door

Isabelle

op 1 February 2020

O wow, ik heb altijd gezegd dat ik dikker ben geworden door stress. En het klopt.. Dan is dit echt super intressant om te lezen.

Mieke
Door

Mieke

op 1 February 2020

Je moet alleen stress niet verwarren met oxidatieve stress. Dit is niet het zelfde. Maar bij beide helpen wel extra anti-oxidanten.

Deborah
Door

Deborah

op 2 February 2020

Wat een interessant artikel weer!! Schrik er ook wel van. 1 miljoen beschadigingen per cel per dag 😱...

Mieke
Door

Mieke

op 2 February 2020

Ja veel hé? Maar gelukkig kun je dit aanzienlijk verminderen. En bij Leefff hebben we daar een oplossing voor!

Katleen
Door

Katleen

op 2 February 2020

Stress veroorzaakt veel ongemak. Dat er ook miljoenen aanvallen op de cellen zijn door oxidatieve stress wist ik niet.

Mieke
Door

Mieke

op 2 February 2020

Ja dat is weer een hele andere vorm van stress. Maar gelukkig kunnen we de schade door oxidatieve stress behoorlijk verminderen. Leefff weet hoe. Dus wil je meer weten stuur me een email!

Petrine
Door

Petrine

op 3 February 2020

Best wel een heftig verhaal Mieke! Maar ook bevestiging dat ik het best wel goed doe.

Mieke
Door

Mieke

op 3 February 2020

Goed om te horen dat je goed bezig bent. Top!

Gosia
Door

Gosia

op 3 February 2020

Ik heb het zelf gemerkt, doir re veel stress een bijna burnout gehad. Gelukkig gaat het al stukken beter.

Mieke
Door

Mieke

op 3 February 2020

Wat fijn dat het al weer stukken beter gaat. Maar oxidatieve stress is echt een heel ander soort stress. Deze vorm komt echt doordat je verkeerde stoffen in je lichaam krijgt en niet door te bijvoorbeeld te veel dingen te doen of meemaken die ervoor kunnen zorgen dat je een burn-out krijgt. Oxidatieve stress komt echt doordat er teveel vrije radicale in je lichaam zijn door bijvoorbeeld luchtvervuiling. Natuurlijk kan je lichaam hier ook minder goed mee omgaan als je veel "gewonde"stress hebt of een burn-out.

Reactie plaatsen

We use cookies