-tags

Page content

article content

Vitamine D, heb jij een tekort?

Vitamine D tekort?

Wist je dat meer dan 50% van de Noord- Europese bevolking een tekort heeft aan Vitamine D?

Dit komt omdat wij voornamelijk onze vitamine D opnemen door de zon. Dit geeft tevens aan dat het eigenlijk geen vitamine is maar een prohormoon.

Alleen in de zomer kunnen we voldoende vitamine D aanmaken mits we ons niet insmeren met zonnebrandcrème, niet teveel kleding aanhebben, onze huid niet te getint is en er natuurlijk genoeg zon is. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetcellen. Dus je zou in de zomer een  kilo of 10 aan kunnen komen zodat je extra vitamine D opslaat. In de winter val je dan af en komt de Vitamine D weer vrij. Zo deden onze voorouders dat. Maar dat zien de meeste van ons niet zitten.  En vergeet niet naarmate je ouder  wordt neemt ook nog eens de aanmaak via de huid af.

 

Is er dan geen andere manier om Vitamine D binnen te krijgen?

Ja, er zit ook vitamine D in levertraan, vette vis, eierdooiers en in roomboter. In margarines en dergelijke wordt het toegevoegd tot het niveau van roomboter.

Toch is het moeilijk om op deze manier voldoende Vitamine D binnen te krijgen. Een eierdooier bevat het meest maar toch maar 1.25 mcg per dooier.

 

Orthomoleculair wordt voor volwassenen 10 mcg tot 75 mcg per dag geadviseerd. Je ziet dat je daar heel wat eieren voor moet eten.

Dus eigenlijk krijgen we alleen maar voldoende Vitamine D binnen in een zonnige zomer waarin we veel buiten zijn.

 

Waarom is Vitamine D zo belangrijk?

Dat een tekort aan Vitamine D de kans verhoogd op osteoporose(botontkalking) heb je waarschijnlijk wel eens gehoord. Maar het is voor veel meer belangrijk.

Vitamine D heeft onder andere ook invloed op je afweersysteem, je zenuwstelsel, hoe je lichaam reageert op de glucose die je binnenkrijgt en op je spieren.

 

Hoe weet ik of ik een Vitamine D tekort heb?

Er zijn een aantal symptomen die wijze op een Vitamine D tekort.

 • Botten die gemakkelijk breken
 • Bloedend tandvlees
 • Gewrichtspijn
 • Pijn, krampen en trillingen van de spieren
 • Krachtverlies van de spieren
 • Moe, lusteloos, gebrek aan energie
 • Depressies
 • Angstaanvallen
 • Slechte weerstand
 • Hyperventilatie
 • Bij langdurig Vitamine D gebrek ook hartproblemen

Je kunt voor de zekerheid natuurlijk altijd je bloed laten prikken op Vitamine D.

Kan ik Vitamine D tekort voorkomen?

Maar al deze klachten kun je voorkomen door Vitamine D3 supplementen van goede kwaliteit te slikken. Zeker in de maanden met een R omdat je dan zeker te weinig Vitamine D kunt aanmaken door de zon.

Kinderen tot 3 jaar adviseer ik 10 mcg Vitamine D3 per dag.

Kinderen van 3 tot 17 jaar adviseer ik 5 mcg per dag. Is het kind zelden buiten of heeft het een getinte huid dan 10 mcg per dag.

Volwassenen tot 45 jaar 25 mcg per dag. Als ze zelden buiten zijn of een getinte huid 50 mcg per dag.

Volwassenen boven de 45 jaar, 50 tot 75 mcg per dag.

 

Kan ik ook vitamine D bij jou bestellen?

Via mij kan je Vitamine D3 bestellen van Vitakruid. Dit zijn producten van een hoogwaardige kwaliteit. Vitakruid wil zich graag onderscheiden op basis van prijs, dosering, samenstelling, zuiverheid, opneembaarheid en gebruiksgemak. Ik zal dan kijken wat voor jou de beste dosering is.

Dus neem met mij contact op voor jouw Vitamine D3 supplementen en persoonlijk advies. Je kunt vitamine D ook rechtstreeks bestellen bij de Keuze van Leefff

 

Vitamine K2 en D3

 

Comment Section

4 reacties op “Vitamine D, heb jij een tekort?


Door Silvia op 25 september 2019

Dank je voor de uitleg. Ik wist dat het in relatie stond met het voorkómen van botontkalking, maar als verstandige aanvulling tegen de overige klachten niet. Nu nog meer overtuigd dat ik het moet blijven gebruiken. Trouwens….is er ook een kans dat je een te hoge dosis binnenkrijgt en waar merk je dat dan aan?Door Petrine op 30 september 2019

Wow interessant zeg. Ik ben veel buiten en heb een gemakkelijke huid, dus ik smeer nooit zo heel veel en ik kom in de zomer meestal wel aan…hihi. maar ik herken wel een aantal symptomen. Dank voor je artikel. Ik ga me er verder in verdiepen.


Door Mieke op 30 september 2019

Heel verstandig, Petrine

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mieke
Ik ben Hormoonfactor trainer en lifestyle coach. Ik ben nog bezig met een opleiding orthomoleculaire therapie. Ik vind het heerlijk om mensen te helpen om zich gezonder en fitter te voelen.
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);