Misschien heb je de term biofilm wel eens ergens gehoord en misschien ook nog wel nooit. Maar de kans dat jij een biofilm hebt is groot. Maar wat is een biofilm dan? Dat zal ik in dit blog proberen uit te leggen en ook of je ervan af kunt komen.
Wat is een biofilm?
Een biofilm is een laag micro-organismen die zich vasthechten aan een oppervlakte door middel van een slijmlaag die ze zelf produceren. Deze slijmlaag kan weer andere bacteriën vangen die zich gaan vermenigvuldigen en ook weer slijm gaan produceren. Zo wordt deze laag dus steeds dikker.
Biofilms komen voor is ons lichaam maar ook in bijvoorbeeld leidingen of denk maar eens aan je bloemenvaas. In dit blog gaan we het natuurlijk alleen hebben over biofilms in ons lichaam.
Tandplak en andere biofilms
Een biofilm die we allemaal wel kennen is tandplak. Ook weten we dat we tandplak moeten verwijderen om zo tandproblemen te voorkomen. Dit verwijderen doen we met een tandenborstel. Op plekken waar we niet goed bij kunnen kan de tandplak hard worden omdat er zich mineralen uit het speeksel in afgezet hebben en dan noemen we dit tandsteen. De tandarts verwijdert dit dan bij je halfjaarlijkse controle.
Ook komen er verder biofilms voor in je gehoorgang en je sinussen, in je longen, in je urinewegen en je darmen. De bacteriën die in deze biofilms zich bevinden hebben vaak totaal andere eigenschappen als de micro-organismen die vrij in ons lichaam voorkomen. Zo zijn de bacteriën in de biofilms beter bestand tegen antibiotica. Maar ook ons eigen immuunsysteem kan zo niet de parasieten en virussen verwijderen die in deze biofilm zitten. Dit kan dus de reden zijn waarom sommige mensen steeds weer terugkerende infecties hebben.
Een van die terugkerende infecties zie je vaak bij de urinewegen. Sommige mensen hebben regelmatig een blaasontsteking. Wil je daarvan af dan kun je het beste D-mannose gebruiken. Dit is de werkzame stof die in cranberry’s zit. Deze stof zorgt ervoor dat de bacteriën zich binden aan de D-mannose en zich niet meer kunnen hechten aan de urineleider. Je plast daardoor de bacteriën dus gewoon mee uit.
Biofilm in je darmen
Nu gaan we het hebben over de biofilm in de darmen. Dit is het belangrijkste onderdeel van dit blog.
Onze darmen bevatten een slijmlaag die er ook hoort te zitten. Deze laag beschermt namelijk de epitheelcellen die in de darmwand zitten. We noemen deze slijmlaag Glycocalyx. Deze laag is doorzichtig.
Door onze voeding van tegenwoordig en allerlei vreemde stoffen die we binnen krijgen ontstaat er in onze darm een ideaal klimaat voor ziekmakende bacteriën. Deze kunnen hier dan uitstekend groeien. En zoals je al eerder hebt kunnen lezen zal deze laag, de biofilm alleen maar groeien. En het gevolg is dat de Glycocalyx steeds dunner wordt omdat deze uitdroogt.
Hyper permeabele darm
Doordat de biofilm steeds dikker wordt is de kans op ontstekingen in de darmwand steeds groter. Ook kunnen de epitheelcellen beschadigen en kan de darm hyper permeabel worden, de zogenaamde lekkende darm. Als je darm hyper permeabel is geworden dan kunnen toxines, niet volledig verteerde eiwitten en micro-organisme in je bloedbaan komen. Als deze stoffen in je bloed terecht komen is dit behoorlijk belastend voor je lichaam. Vooral voor je lever is het erg belastend en het heeft ook een negatief effect op je hersenen omdat het de neurotransmitters verstoord. Ook gaat je immuunsysteem hierop reageren waardoor de ontstekingsactiviteit (histamine) omhooggaat. De kans dat je op diverse voedingsmiddelen gaat reageren is zeer groot.
Ook schimmels zoals Candida, die van nature in je darmen voorkomen, kunnen gemakkelijker gaan woekeren en allerlei problemen veroorzaken.
Door een EMB test kun je erachter komen op welke voedingsmiddelen je lichaam reageert en hoe het met je darm barrière is gesteld.
Klachten
Het is dus wel duidelijk dat allerlei klachten ontstaan als deze biofilm in je darmen zit. En al helemaal als je darm daardoor hyper permeabel is geworden. Soms zelfs al op hele jonge leeftijd.
De meest voorkomende gevolgen zijn:
- Verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam
- Vermoeidheid
- Bijnieruitputting
- Auto-immuunziekten
- Acne
- Eczeem
- AD(H)D
- Depressie
- Dyslexie
Kun je van zo’n biofilm afkomen?
Het is nu wel duidelijk dat eigenlijk iedereen een biofilm heeft met allerlei slechte bacteriën. Misschien heb je nu nog geen klachten, maar dat wil je natuurlijk wel zo houden.
Of je echt van je biofilm af kunt komen is moeilijk te achterhalen Wel kun je als het ware de biofilm in toom houden.
Het belangrijkste is dat je een gezonde leefstijl hebt. Dat houdt o.a. in zoveel mogelijk verse biologische voedingsmiddelen en veel groenten en fruit. Omdat dit niet voor iedereen even gemakkelijk is, is er LeefffSamen, een community waarin je een zeer unieke begeleiding krijgt.
Daarnaast is een kuur met Ultimate Fibre deze bevat diverse kruiden die je darm gezond houden. En als lid van LeefffSamen krijg je ook nog eens korting op deze kuur.
Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Biofilm, https://www.dehormoonfactor.nl/de-lekkende-darm, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/
Silvia
op 5 February 2020Mieke
op 5 February 2020Silvia
op 5 February 2020Deborah
op 9 February 2020Mieke
op 15 February 2020Katleen
op 17 February 2020Vesela
op 27 February 2020Mieke
op 27 February 2020Fransien
op 10 December 2020Mieke
op 10 December 2020