-tags

Page content

article content

Wat is een biofilm? En kun je ervan af komen?

Misschien heb je de term biofilm wel eens ergens gehoord en misschien ook nog wel nooit. Maar de kans dat jij een biofilm hebt is groot. Maar wat is een biofilm dan? Dat zal ik in dit blog proberen uit te leggen en ook of je ervan af kunt komen.

Wat is een biofilm?

Een biofilm is een laag micro-organismen die zich vasthechten aan een oppervlakte door middel van een slijmlaag die ze zelf produceren. Deze slijmlaag kan weer andere bacteriën vangen die zich gaan vermenigvuldigen en ook weer slijm gaan produceren. Zo wordt deze laag dus steeds dikker.

Biofilms komen voor is ons lichaam maar ook in bijvoorbeeld leidingen of denk maar eens aan je bloemenvaas. In dit blog gaan we het natuurlijk alleen hebben over biofilms in ons lichaam.

Tandplak en andere biofilms

Een biofilm die we allemaal wel kennen is tandplak. Ook weten we dat we tandplak moeten verwijderen om zo tandproblemen te voorkomen. Dit verwijderen doen we met een tandenborstel. Op plekken waar we niet goed bij kunnen kan de tandplak hard worden omdat er zich mineralen uit het speeksel in afgezet hebben en dan noemen we dit tandsteen. De tandarts verwijdert dit dan bij je halfjaarlijkse controle.

Ook komen er verder biofilms voor in je gehoorgang en je sinussen, in je longen, in je urinewegen en je darmen. De bacteriën die in deze biofilms zich bevinden hebben vaak totaal andere eigenschappen als de micro-organismen die vrij in ons lichaam voorkomen. Zo zijn de bacteriën in de biofilms beter bestand tegen antibiotica. Maar ook ons eigen immuunsysteem kan zo niet de parasieten en virussen verwijderen die in deze biofilm zitten. Dit kan dus de reden zijn waarom sommige mensen steeds weer terugkerende infecties hebben.

Een van die terugkerende infecties zie je vaak bij de urinewegen. Sommige mensen hebben regelmatig een blaasontsteking. Wil je daarvan af dan kun je het beste D-mannose gebruiken. Dit is de werkzame stof die in cranberry’s zit. Deze stof zorgt ervoor dat de bacteriën zich binden aan de D-mannose en zich niet meer kunnen hechten aan de urineleider. Je plast daardoor de bacteriën dus gewoon mee uit.

Biofilm in je darmen

Nu gaan we het hebben over de biofilm in de darmen. Dit is het belangrijkste onderdeel van dit blog.

Onze darmen bevatten een slijmlaag die er ook hoort te zitten. Deze laag beschermt namelijk de epitheelcellen die in de darmwand zitten. We noemen deze slijmlaag Glycocalyx. Deze laag is doorzichtig.

Door onze voeding van tegenwoordig en allerlei vreemde stoffen die we binnen krijgen ontstaat er in onze darm een ideaal klimaat voor ziekmakende bacteriën.  Deze kunnen hier dan uitstekend groeien. En zoals je al eerder hebt kunnen lezen zal deze laag, de biofilm alleen maar groeien. En het gevolg is dat de Glycocalyx steeds dunner wordt omdat deze uitdroogt.

Hyper permeabele darm

Doordat de biofilm steeds dikker wordt is de kans op ontstekingen in de darmwand steeds groter. Ook kunnen de epitheelcellen beschadigen en kan de darm hyper permeabel worden, de zogenaamde lekkende darm.  Als je darm hyper permeabel is geworden dan kunnen toxines, niet volledig verteerde eiwitten en micro-organisme in je bloedbaan komen. Als deze stoffen in je bloed terecht komen is dit behoorlijk belastend voor je lichaam. Vooral voor je lever is het erg belastend en het heeft ook een negatief effect op je hersenen omdat het de neurotransmitters verstoord. Ook gaat je immuunsysteem hierop reageren waardoor de ontstekingsactiviteit (histamine) omhooggaat. De kans dat je op diverse voedingsmiddelen gaat reageren is zeer groot.

Ook schimmels zoals Candida, die van nature in je darmen voorkomen, kunnen gemakkelijker gaan woekeren en allerlei problemen veroorzaken.

Door een EMB test kun je erachter komen op welke voedingsmiddelen je lichaam reageert en hoe het met je darm barrière is gesteld.

Klachten

Het is dus wel duidelijk dat allerlei klachten ontstaan als deze biofilm in je darmen zit. En al helemaal als je darm daardoor hyper permeabel is geworden. Soms zelfs al op hele jonge leeftijd.

De meest voorkomende gevolgen zijn:

  • Verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam
  • Vermoeidheid
  • Bijnieruitputting
  • Auto-immuunziekten
  • Acne
  • Eczeem
  • AD(H)D
  • Depressie
  • Dyslexie

Kun je van zo’n biofilm afkomen?

Het is nu wel duidelijk dat eigenlijk iedereen een biofilm heeft met allerlei slechte bacteriën. Misschien heb je nu nog geen klachten, maar dat wil je natuurlijk wel zo houden.

Of je echt van je biofilm af kunt komen is moeilijk te achterhalen Wel kun je als het ware de biofilm in toom houden.

Het belangrijkste is dat je een gezonde leefstijl hebt. Dat houdt o.a. in zoveel mogelijk verse biologische voedingsmiddelen en veel groenten en fruit. Omdat dit niet voor iedereen even gemakkelijk is, is er LeefffSamen, een community waarin je een zeer unieke begeleiding krijgt.

Daarnaast is een kuur met Ultimate Fibre deze bevat diverse kruiden die je darm gezond houden. En als lid van LeefffSamen krijg je ook nog eens korting op deze kuur.

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Biofilm,  https://www.dehormoonfactor.nl/de-lekkende-darm, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/

 

 

 

 

Comment Section

8 reacties op “Wat is een biofilm? En kun je ervan af komen?


Door Silvia op 5 februari 2020

Interessant om te lezen en logisch op de laatste klacht na. M.i. is dat toch vooral een neurologisch probleem dat niet geneest, maar waarmee je kunt leren omgaan!


Door Mieke op 5 februari 2020

Doordat er toxische stoffen in de bloedbaan komen die ook door de hersenbloedbarrière gaan worden de hersenen aangetast. Welk gebied dat is verschilt per persoon. Zo kunnen dus ook bepaalde verbindingen in de hersenen niet goed gaan. Dit kan een oorzaak van dyslexie zijn. Ik zeg nergens dat je dit kunt genezen wel dat je erger kunt voorkomen. Sommige gevolgen van een hyperpermeabele darm zijn gelukkig wel terug te draaien maar helaas niet alle.


Door Silvia op 5 februari 2020

Interessant en dank voor je toelichting!


Door Deborah op 9 februari 2020

Mijn eerste reactie: wat een interessant artikel. Mijn tweede reactie sluit aan bij die van Silvia. Bijzonder om te lezen dat de klachten verband houden met de mogelijke biofilm in het lichaam.


Door Mieke op 15 februari 2020

Dat is zeker bijzonder en daarom ook zo mooi dat er manieren zijn om die biofilm te verwijderen en dat je daarna ervoor kunt zorgen dat hij wegblijft.


Door Katleen op 17 februari 2020

Ik wist niet dat er ook een bioritme bestond buiten de darm. Weer veel bijgeleerd door deze verhelderende blog.


Door Vesela op 27 februari 2020

Na het lezen van deze prachtige informatie vraag ik me af: Is het verstandig om eerst een darmspoeling bij een colonhydrotherapeut te doen voordat je met de Ultimate Fibre begint? En misschien na afloop van de kuur?


Door Mieke op 27 februari 2020

Een darmspoeling is niet nodig. Deze kuur reinigt je darmen volledig. Maar het mag natuurlijk wel.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mieke
Ik ben Hormoonfactor trainer en lifestyle coach. Ik ben nog bezig met een opleiding orthomoleculaire therapie. Ik vind het heerlijk om mensen te helpen om zich gezonder en fitter te voelen.
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);